Persbericht 3: woensdag 13 maart 2019

Redactie Cornelius HagaAlgemeen nieuws

Ouders lopen boos weg bij toneelstuk gemeente Amsterdam

Op dinsdag 12 maart zijn de ouders van het Cornelius Haga Lyceum massaal ingegaan op de uitnodiging van burgemeester Halsema om aanwezig te zijn op het stadsdeelkantoor Nieuw-west (Plein 40-45), waar de gemeente ‘een ouderavond’ organiseerde om de leerlingen van onze school weg te kapen bij de enige islamitische middelbare school van Nederland. Op de uitnodiging, die op 7 maart jongstleden ’s nachts per koerier aan alle ouders werd bezorgd, stond dat de ouders op deze ouderavond terecht konden ‘voor vragen over plekken op andere middelbare scholen die van harte ruimte bieden voor Islamitische leerlingen,’ aldus Marjolein Moorman. Het schoolbestuur was niet welkom, dat liet Duko Stuurman, stedelijk directeur sociaal (gemeente Amsterdam), vlak voor de bijeenkomst in een spoedmail weten.

Tot grote verbazing van onze ouders bleek dat er twee zalen waren gereserveerd, eentje voor fake-ouders en een voor de echte ouders van het Cornelius Haga Lyceum. De eerstgenoemde groep mocht in aanwezigheid van burgemeester Halsema luisteren naar haar toespraak over de school. De tweede groep van zo’n tachtig échte ouders (buiten stonden er nog zo’n tweehonderd) moest in een ander zaaltje wachten en het gesprek op een beeldscherm meekijken.

De ouders van het CHL kregen het toneelstuk van de gemeente Amsterdam al snel door. Ze stonden op en liepen met zijn allen naar de zaal met de ambtenaren, subsidiemoslims en vertegenwoordigers van andere scholen(gemeenschappen). Daar ontmaskerden ze de figuranten, die inmiddels bezig waren met het geven van interviews aan de media. Een van die ontmaskerde fake-ouders, Rafia Aallouch (kandidaat Amsterdammer van het jaar 2016) werd herkend als ondertekenaar van een persbericht van de ISBO, waarin het bestuur werd verzocht om op te stappen. Die brief ondertekende zij natuurlijk niet als ouder, maar als bestuurder bij Stichting Home Empowerment, die subsidie geniet van de gemeente Amsterdam. En er zijn meer herkend.

De ouders, die op de uitnodiging waren ingegaan om de burgemeester te confronteren met de nare gevolgen van haar onbehoorlijk handelen, hebben openlijk steun betuigd voor de school, haar bestuur en het goede onderwijs dat er wordt verzorgd. Zij gaven de burgemeester een rode kaart en vertrokken de zaal uit. Buiten stond inmiddels een paar honderd ouders in de kou en regen uit solidariteit voor hún school. De gebeurtenissen op deze avond hebben het vertrouwen in de gemeente en de NCTV, die blijkbaar vooral een belangenstrijd aan het voeren zijn, compleet geschaad. Om het vertrouwen in de gemeente Amsterdam nog enigszins te kunnen redden, eisen de ouders het vertrek van de burgemeester.

De échte ouders van het Cornelius Haga Lyceum